perjantai 1. heinäkuuta 2011

Enjoy the ride

Jep, näin luki Veikkolan Nesteen pihamainoksessa ja vaikkei se nyt ehkä ihan sovi tähän hetkeen niin tohon pitäisi pyrkiä.. Seuraavaksi pitkää sepustusta meidän viimepäivien koettelemuksista.

Shit happens. Tuli huomattua se keskiviikkoiltana just ennen nukkumaanmenoa, kun Retu hypätessään alas pahvilaatikkopinon päältä (noin 1m korkea) liukastui ja tuli sieltä alas naamalleen olohuoneen lattialle. Tuloksena vertavuotava alahuuli ja alaetuhampaat. Tarkemman tarkastelun jälkeen näytti siltä, että parissakin alaetuhampaassa on murtuma, joten torstai-aamuna soittoa eläinlääkäriin. Yllättävää kyllä, kaikki on tällä hetkellä lomalla ja ylipäänsä hammasmurtumien korjauksia tekee pk-seudulla ja lähialueella vaan neljä klinikkaa. Kahdella klinikalla olisi ajan saanut vasta elokuulle ja yhdellä oli tulossa tiloihin putkiremppa, joten eivät olisi mahdollista jatkohoitoa voineet tarjota. Pitkällisen soittorumban jälkeen saatiin tarkastusaika Anidentista Veikkolasta vielä samalle illalle. Eli agitreenit jäi taasen väliin.
Tarkastuksessa todettiin, että alaetuhampaissa on vanhoja murtumia, jotka ei siis ole syntyneet keskiviikkoiltaisen äksidentin seurauksena! Huokaistiin jo helpotuksesta, sillä kolauksesta oli aiheutunut ainoastaan verta vuotava huuli ja vähän kolahtaneet etuhampaat, ei mitään sen vakavampaa.
Sitten tulikin pienenä shokkina eläinlääkärin lisäys, että Retulla on kuitenkin molemmissa P4-poskihampaissa murtumat, vasemmanpuoleisessa hampaan ydin on näkyvissä ja oikeanpuoleinen on vähän kysymysmerkki miten pahasti. Ja tuo koira ei siis oo näyttänyt mitenkään kipeältä vaikka hampaan hermot esillä! Tavallaan siis onni onnettomuudessa, että sattui toi tapaturma, muuten ei oltaisi noita murtumia huomattu kuin vasta jouluna (mitä todennäköisimmin, tai jonakin muuna pyhänä), kun olisi pamahtanut kunnon tulehdus ja turvotus leukaan. Kevättalvella hammaskiven poistossa noita murtumia ei ole ollut eli ne on tulleet tässä kevään/alkukesän aikana ja todennäköisesti kovien luiden syömisestä. Nyt lähti meillä siis luut roskiin.

Hoitovaihtoehdoiksi saatiin joko hampaan/hampaiden poisto tai juurihoito ja metallikruunut. Alustavien hinta-arvioiden mukaan hintaa juurihoidolle tulee noin 5xhampaidenpoisto eli PALJON, joten ei tässä opiskelijabudjetilla elävän auta muu, kuin valita tuo hampaiden poisto :( Kuulemman ei pitäisi vaikuttaa koiran syömiseen tai leluilla repimiseen mitenkään, hope so. Eläinlääkäri lupasi vielä laittaa sähköpostitse kuvia noista metallikruunuista miltä näyttävät ja kaikista mieleen tulevista kysymyksistä saisi laittaa s-postia tai soittaa. Hampaat olisi kuitenkin hyvä hoitaa mahd. pian, sillä bakteereilla on nyt suora yhteys verenkiertoon murtuneen hampaan kautta. Toisen P4:n murtuman vakavuus oli vielä kysymysmerkki, se pitää siis tutkia vielä röntgenkuvien avulla.

Kun vihdoin selvisin ulos klinikalta ja istuin autoon niin aloin vaan itkeä ja nauraa hysteerisesti.. Olin jotenkin niin yllättynyt ja järkyttynyt sekä itse tapaturmasta ja koko murtumahommasta, pelkäsin pahinta ja sitten kun selvisikin nuo poskihampaiden murtumat ja sain alustavat hinta-arviot niin koko pakka jotenkin hajosi. Nyt kun asiaa on kyennyt miettimään jo vähän järjellisemmin, niin hampaiden poisto on varmaankin koiralla edessä, joka toisen tai molempien P4:n. Onneks vakuutus korvaa, vaikka itsellekin tulee melkoiset summat maksettavaksi. Olisin halunnut säästää noi hampaat, mutta juurihoidot on niin kalliita, ettei vaan yksinkertaisesti ole varaa niihin ja ilman metallikruunuja niitä ei kannata tehdä noihin hampaisiin.

Sairasloman pituus on vielä kysymysmerkki, mutta sitä tulee se on varma. Eniten harmittaa nyt se, että meille tulee TAAS treenitauko. Voiko oikeesti olla näin epäonninen?! No, jos nyt joka tapauksessa tulee treenitauko, niin koitetaan saada samalla nukutuksella poistettua Retun vatsassa oleva rasvapatti, se kun olisi joka tapauksessa ollut tarkotus poistaa syksyllä treenikauden jälkeen.

Käytiin keskiviikkona ennen epäonnista iltaa treenailemassa kentällä kontakteja ja keppejä. Kontaktitreeni sujui tosi hyvin, sain nostettua hieman lautaa ylöspäin. Keppitreenikin meni ihan kivasti, otettiin kuudella kepillä ja lähinnä palkkasin oikeista sisäänmenoista eri kulmista. Noi avokulmat on edelleen tosi vaikeita Retulle, jostain syystä se hakeutuu tosi helposti kakkosväliin. Ja huonoa tuossa on se, että se tajuaa etten oo tyytyväinen tuohon keppialoitukseen ja lopettaa pujottelun kesken. Että näin taitavasti oon siis opettanut koiraa reagoimaan omaan tekemiseeni kepeillä. Joudutaan siis treenaamaan aika lailla avokulmia ennenkuin saadaan ne sujumaan.

5 kommenttia:

 1. Kylläpäs teitä nyt koetellaan! :( Mut onneks huomattiin nyt, ettei ehtiny mennä pahemmaksi. On se Retu vaan aika sissi, kun ei oo kipua näyttänyt millään tavoin. Tiedän muutamia mitteleitä, jolta on hampaita poistettu, eikä kyllä oo mitenkään vaikuttanut syömiseen tai leikkimiseen. Eli eiköhän se Retu tuu toimeen ilman niitä P4:siakin. :)

  VastaaPoista
 2. Hui! Tuli ihan sellainen olo, että pitää äkkiä mennä tarkistuttamaan omien koirienkin hampaat! Luita kun on kuitenkin syöty jo vuosia...

  Mut tosi harmillinen juttu ja luulen et itsekin kallistuisin hampaiden poistoon - hammashoidot koirille on ihan älyttömän hintasia :-/ Todennäköisesti Retu ei kuitenkaan huomaa edes mitään vaikka pari hammasta lähtee :)

  VastaaPoista
 3. Jep, luulis että tommonen hammasmurtuma ois kipee, mut ota tosta nyt selvää millon sattuu, kun ei mitään näytä :( Nyt se on kipulääkekuurilla ihan ns. varmuuden vuoksi perjantaihin asti, jolloin noi hampaat poistetaan.

  Nyt ainakin vahvistui se, että koiran suuta kannattaa todellakin tutkia usein ja kattoa myös ihan taakse asti. Ja jos syöttää luita, niin pitäisi muistaa tarkistaa, että oman kynnen saa upotettua luuhun. Silloin luu ei ole liian kova pureskeltavaksi. On se vaan niin kätevää olla jälkiviisas..;)

  VastaaPoista
 4. Minä otin neuvosta vaarin ja varasin ensi viikolle molemmille tytsyille hammaskiven poiston ja hampaiden tarkistuksen. Sitä kun ei ole noiden elämän aikana kertaakaan tehty, öhöm :P Mut kerro sit Noora miten operaatio hampaiden poisto meni!

  VastaaPoista
 5. Retullahan ei hammaskiviongelmaa oo ollut kuin vasta nyt noin vuoden verran.. Eli nyt keväällä käytin koiran ekaa kertaa hammaskiven poistossa. Toi nappulan syönti on varmaan suurin syy hammaskiven muodostumiseen ja osasyynä varmaan sekin, etten oo pitkään aikaan ostanut raakaluita (pehmeitä!) hammasharjaksi. Nyt sitten jatkossa saakin harjata koiran hampaita, kun ei poskihampaat enää puhdista alaleuan vastaavia hampaita..

  VastaaPoista