perjantai 8. heinäkuuta 2011

Operaatio hampaiden poisto

 Tänään koitti sitten se hetki, kun Retulta lähti hampaita. Kyllä, hampaita. Eli niitä lähti kaksi, molemmat raateluhampaat (P4:set). Jari kävi aamulla viemässä koiran eläinlääkäriasemalle ja eläinlääkäri sitten soitteli mulle aamupäivällä, kun olivat saaneet röntgenkuvat suusta otettua. Tilanne suussa oli siis se, että molemmissa raateluhampaissa oli murtumat, vasemmassa hampaan ydin oli esillä, mutta oikeassa ei ainakaan selkeästi. Oikeanpuoleisessa oli kuitenkin päässyt tulehdus hammasjuureen ja oli nähtävissä selvät reaktiot hampaan juurten ympärillä. Näiden hampaiden kohdalla siis poisto oli ainoa järkevä ja mun kukkarolle sopiva vaihtoehto. Lisäksi röntgenkuvissa oli näkynyt alaleuassa selvärajainen tiivistymä luussa, jota ei ollut tunnettavissa leukaa palpoimalla. Tämän osalta eläinlääkäri konsultoi vielä toista eläinlääkäriä ja on vastauksen saatuaan yhteydessä muhun. Samalla kertaa otettiin ohutneulanäyte Retun vatsassa olevasta patista ja siitäkin siis vastaus tulee myöhemmin.

Retu oli ollut ihan pirteä, kun Jari oli hakenut sen, joten hyvin on anestesia ja siten myös herääminen onnistunut :) Toisin kuin viime kerralla hammaskiven poiston jälkeen, jolloin Retu oli puolinukuksissa melkein vielä seuraavana aamunakin.. Turvonnuthan toi naama on, mutta kaipa se turvotus laskee ajan kanssa. Kotihoitona on viikon ajan pehmeää ruokaa, antibioottikuuri sekä suun huuhtelu kahdesti päivässä Hexarinse-huuhteella. Lisäksi kipulääkettä 3-5 pv voinnin mukaan. Kaikki pureskelu, repiminen ym. on kielletty kahden viikon ajan. Eli hommaa riittää, mutta on se sen arvoista, jos koira sillä tulee kuntoon. Tänään illalla meni jo alas vaaleanpunaista piimää (aika hauskan värinen antibioottitabu) ja vähän litkuksi liotettua nappulaa. Huomenna Jarin äiti tulee vahtimaan potilasta, kun ollaan kavereiden häissä. Nyt siis vain hoidetaan potilasta ohjeiden mukaan ja toivotaan, ettei mitään tulehduksia tms. komplikaatioita tule.
Pikku potilas ja turvonnut naama
Vertailun vuoksi normaalilla naamalla ;)

4 kommenttia:

 1. Me nyt sit käytiin eilen hampaiden puhdistuksessa ja onneksi mitään ei löytynyt. Päin vastoin saatiin kehuja miten hyvässä kunnossa hampaat oli vanhuksellakin vaikka niille ei ole koskaan mitään tehty, ei ollut juuri yhtään hammaskiveä :) Toisaalta onhan ne kuluneet eli vähän kaksipuoleinen juttu nuo luut.

  Tsemppiä Retun toipumiseen!

  VastaaPoista
 2. Kiitos molemmille tsemppauksesta, hyvin on koira lähtenyt toipumaan :) Ens viikon lopulla ehkä jo päästään treenailemaan!

  Hienoa, ettei Lillin ja Nyytin suusta löytyny mitään huolestuttavaa :) Kyllä luita varmasti kannattaa syöttää, kattoo tosiaan vaan ettei oo liian kovia.

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa, et toipuminen on sujunut hyvin ja pääsette kohta treenaamaan!! Nelliltä pitäis kans poistaa hammaskiveä..

  VastaaPoista