sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Treenimotivaatiota etsimässä

Kävin tänään hakemassa inspiraatiota ja sitä paljon puhuttua treenimotivaatiota Korrien tokokoulutuksesta. Kuunteluoppilaana ei tarvitse keskittyä oman koiran aisoissa pitämiseen tai muuhun turhaan vaan voi keskittyä imemään oppia itseensä. Paljon tuli semmoisia juttuja, mitä on jo tiennyt (muttei ole saanut aikaiseksi toteuttaa..), mutta myös uutta ja ajatuksia herättävää.

* Noudon osalta tuli kerrattua vauhtinoudon ideaa eli kapulalla hetsausta (ei pakko), sitten kapulan heitto ja kun koira tuo kapulaa niin vapautussana (tai naksu) ja superpalkka lelulla. Lisäksi ihan perus pitotreeniä leikin varjolla eli naksaus/palkkasana kun koira vetää vähän kapulaa vastaan.

* Kaukoissa pitäisi muistaa tehdä asennonvaihtojumppaa koiran sivulta ja paljon! Ja se seisominen pitäisi nyt jo ottaa mukaan kuvioihin..

* Tunnarin alkeet:
- alkuun yhden kapulan piilotusta lenkeillä tms. ulkona noin pari viikkoa,
- sitten voidaan ottaa mukaan kasa muita kapuloita (sijoitetaan parin metrin päähän piilotetusta kapulasta), joka voidaan ns. esitellä koiralle kävelemällä pari kertaa sen ohi niin, että koira saa ohimennen haistella kapuloita
- jatketaan yhden kapulan piilotuksia niin, että piilotus aina vähän lähemmäs kapulakasaa, jolloin lopulta kaikki kapulat ovat samassa kasassa

* Ruudun opetuksessa on alkuun hyvä tehdä sekä leluruutuja, että näyttöruutuja. Alkuun vain leluruutuja niin kauan, että alkaa fokusoida katsetta ruutuun ja tämän jälkeen voi ottaa näyttöruudut mukaan. Hyvä treeni alkuun olisi pari leluruutua, sitten pari näyttöruutua ja loppuun vielä leluruutu. Kun näytöt sujuu hyvin niin leluruutuja vähempi ja näyttöruutuja enempi ja lopulta myös näytön häivytystä. Jossain vaiheessa tulee tod. näk. se hetki, että koira pysähtyy ennen ruutua. Tällöin tulee odottaa ja kun koira tarjoaa vähänkin liikettä ruutua kohti niin heitetään palkka. Erikseen voi treenata jo alusta asti ruudun loppuosaa eli koira ruutuun makaamaan ja kutsutaan koira sivulle muutaman metrin päästä ruudusta (selkä ruutuun päin). Alkuun niin, että seisoo itse paikalla, sitten kävelee paikallaan jo lopulta ns. kokeenomaisesti kävelemällä.

* Ohjattu nouto (+merkki) voi opettaa ensin ohjaamalla koira namin avulla merkin ympäri ja käskemällä siihen seisomaan. Kun koira seisoo fokus ohjaajassa, voidaan antaa käsky oikealle tai vasemmalle palkalle. Ensin voidaan opettaa molemmat puolet erikseen yhden namikipon avulla ja myöhemmin ottaa tilalle kapulat.

Paljon tuli myös asiaa koemaisen suorituksen rakentamisesta, josta päällimmäisenä jäi mieleen palkattomuuden opettaminen. Helposti sitä palkkailee koiraa treeneissä turhan tiheään, vaikka koiralta voisi jo vaatia enemmän palkan eteen. Se on tullut huomattua, että R kyllä kestää palkattomuuden hyvin, pitäisi vaan saada rakennettua loppupalkka tokoon.
Nyt kun agia ei pääse treenaamaan läheskään viikottain niin voisi yrittää kouluhommien ohessa saada meidän avoimen liikkeitä eteenpäin ja aloittaa vaikka ylempienkin luokkien liikkeitä. Ruutuahan me ollaan tehty jonkun verran, kuten myös ohjatun noudon alkeita. Retun kanssa on tehty melko paljon hajutyöskentelyä, joten uskoisin, että se keksii tunnarin idean melko hyvin (kopkop). Tein heti tänään koulutuksen innoittamana asennonvaihtojumppaa ja hyvin näytti lähtevän käyntiin. R siirtää tosi helposti takajalkojaan sei - maa ja sei - ist vaihdoissa, saapi nähdä miten saan sitä lähdettyä karsimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti