lauantai 11. syyskuuta 2010

Tehoagitusta

Tänään oli agilityn tehoviikonlopun ensimmäinen päivä ja kouluttajana siis Nina Frantsi. Tehtiin seuraavanlaista hyvin simppeliltä vaikuttavaa rataa, jossa pääsi hyvin treenaamaan ihan perusjuttuja kuntoon:
Kovin nopeasti meinaa unohtua mitä tehtiin, mutta yritän muistella ja ainakin kirjata ne tärkeimmät pointit. Rataantutustumisen jälkeen tehtiin kukin itse suunnitellulla tavalla rata läpi. Meillä tuli melko pitkiä kaaria moneen kohtaan eli mun ohjaus oli pielessä. Ohjasin vasemmalta puolelta putkelle asti, jossa tein takaaleikkauksen ja 9-putken jälkeen tein persjätön. Keinu oli ihan ok, en tosin vaatinut 2on-2off, mutta osui hyvin kontaktille. Pitää ehkä miettiä jatkossa, vaadinko siltä lainkaan keinulla tota vai annanko vaan mennä, tulee nyt kuitenkin suht pitkälle niin, että osuu hyvin kontaktille ja luulisi, että tämä vaan paranee kun itseluottamus kasvaa eli uskaltaa tulla vielä pidemmälle. Esteiden 17 ja 18 välissä tein valssin samoin kuin esteiden 19 ja 20 välissä.

Toisella kierroksella tehtiin rata äänettömästi ja hyvinhän se sujui :) Voisi kuulemman tehdä myös ilman käsiä ohjausta, jolloin vartalo-ohjaus korostuisi enemmän. Pitääkin joskus koittaa ;) Seuraavana tehtiin keinu, putki, hyppy -suoraa. Tarkoituksena, että ensin koira menee putken jälkeen suoraan edessä olevalle hypylle. Toisella kertaa koira pitäisi saada käännettyä putkesta esteelle nro 19. Meillehän nuo suorasta putkesta käännökset on olleet vaikeita, mutta R tekikin heti ekalla kertaa ihan ok käännöksen. Mun pitää muistaa näyttää koiralle kropalla ja käskytyksellä ENNEN putkea, mihin ollaan jatkamassa sen jälkeen. Hyvä pitää tuo mielessä :) Pitäisi ehkä myös miettiä jotkut selkeät merkit, joista koira tietäisi milloin painaa putkesta suoraan edessä näkyvälle esteelle ja milloin kääntyä.. Pitää laittaa mietintään..

Sitten tehtiin vähän takaakiertoja esteillä 1 ja 2 ja ne sujui ihan hyvin, tosin vielä voisi saada koiran paremmin kiihdyttämään takaisinpäin tullessa. Sitten lähdettiin kokeilemaan vekkausta. Mullahan on siis ollut vekkauksesta sellainen mielikuva, että siinä ikään kuin työnnetään koira jotenkin typerästi suoritettavalta esteeltä sivuun ilman, että siitä varsinaisesti on mitään kunnon hyötyä. Ensin kokeiltiin vekkausta siten, että 1 tultiin suoraan ja kakkoselle piti vekata, jonka jälkeen valssi ja ykköselle vekkaus. R ei tietenkään tajunnut ja mä en osannut tuota vekkausta, joten teki takaakierron. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen tehtiin ihan pelkästään kakkosesteellä niin, että palkkasin kun koira tuli vastakäteen. Tärkeää on muistaa noissa vekkauksissa omien jalkojen suunta ja vastakäsi, joka vaihdetaan lennosta koiran puoleiseen käteen samalla kun jalkojen suunta muuttuu estettä kohti. Vaikeasti selitettävissä, mutta toivon mukaan jäi nyt mullekin johonkin mielen syövereihin, josta sen saa kaivettua esiin tarpeen tullen. Saatiin lopulta vekkaukset molempiin suuntiin sujumaan. Tehtiin vielä vaihdellen takaakiertoa ja vekkausta siten, että ensin kakkoselle takaakierto ja ykköselle vekkaus ja sitten toisinpäin. Sujui ihan mukavasti, sitten kun tuon vekkaamisen idean oli sisäistänyt. Todella kätevä juttu, on se kumma kun toisilla kestää näin kauan tajuta näinkin yksinkertaisia asioita..;)

Sitten tehtiin flippiä estevälissä 4-6. Ideana oli siis ohjata koiran puoleisella kädellä nelosesteen yli, saattaa kädellä vitoselle samalla kääntäen kroppaa nelosestettä kohta ja nopeasti kääntyä (selkä koiraan päin) ja jatkaa samalla kädellä ohjaamista eteenpäin. Sujui ihan mukavasti ja koiran käännökset pienenivät, kun se tiesi mihin ollaan menossa :) Tätä pitää ruveta käyttämään enempikin.

Loppuun käytiin vielä uudestaan tutustumassa rataan ja piti miettiä mitä kohtia ehkä muuttaa alkuperäiseen suunnitelmaan. Ainakin yksi vekkauskohta piti löytyä. Itse päätin tehdä flipin esteiden 4-6 väliin. Toinen muutos minkä tein aiempaan ratasuunnitelmaan oli Ninan pienen vihjauksen avustuksella vekkaus 13 ja 14 väliin. Vekkauksen tein myös ennen estettä 19. Tehtiin 2 puhdasta nollarataa ja nuo ohjaukset toimi!:) Tuo vekkaus oli hyvä, Retulla lyheni kaaret reilusti, minkä lisäksi se pääsi koko ajan menemään suht hyvällä vauhdilla. Flippi 4-6 välissä oli ihan ok, olisi voinut olla nopeampikin (koira siis hidasti vähän vauhtia), mutta ei mennyt ainakaan kaarre kauhean pitkäksi, mitä normaalisti meillä tuollaisessa kohdassa tapahtuisi.

Todella hyviä neuvoja tuli ja innolla huomisiin treeneihin, jolloin päästään sitten meidän todellisen murheenkryynin eli kontaktien pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti