lauantai 9. lokakuuta 2010

Agitreenit ja tehotokoilua

Sunnuntaina oli ensimmäistä kertaa agilityn yhteistreenit kentällä ja porukkaahan oli sen mukaisesti eli paljon ;) Tehtiin kiertoharjoittelutyyppisesti ohjausharjoituksia pareittain 8 eri pisteellä. Tällä kertaa koira toimi ihan mahtavasti, teki hyvin töitä ja ohjautui kivasti, joten kaikki pisteet onnistui hyvin. Ainoastaan sylkkäri toimi vähän muita ohjauskuvioita huonommin. Yhdellä pisteellä oli rinnakkain kepit ja suora putki: ideana oli pysyä itse keppien toisella puolella (ei putken puolella) ja ohjata koira keppien jälkeen putkeen. Yllättävän hyvin R haki putken ja sain molempiin suuntiin onnistuneita toistoja. Tein samassa harjoituksessa vähän eri kulmista lähetyksiä kepeille, mutta avokulmat on koiralle edelleen tosi hankalia, haki helposti toiseen väliin, joten niitä vaan treenattava lisää :)

Keskiviikkona ja torstaina oli sitten tokon tehokoulutusta, kouluttajina Riitta ja Pekka Korri. Keskiviikkona tulin suoraan töistä kentälle enkä siis ehtinyt hakea koiraa välissä, joten olin Pekan ryhmässä kuunteluoppilaana. Paljon hyviä vinkkejä tuli, mm. siihen miten myös treeneihin saa lisättyä ja tulisikin lisätä koemaisuutta, jottei kokeessa toimiminen eroaisi niin paljon treeneistä.Tässä kootusti Pekalta opittua:
- luoksetuloissa koemaisia suorituksia eli ohjaaja "jäykkänä", kun koira tulee hyvällä vauhdilla kohti kaivetaan lelu esiin ja palkkaus
- kaukokäskyjä kannattaa harjoitella niin, että ohjaaja on koiran sivulle (rintamasuunta koiran kylkeä päin), näin pystyy helposti seuraamaan koiran jalkojen liikkeitä
- kaukokäskyissä seisominen heti alussa mukaan "jumppaan"
- kahden lelun leikkiä voi hyödyntää noutoharjoittelussa (lelu, lelu, noutokapula, lelu, jne..)
Paljon tuli myös hyviä vinkkejä pennun kouluttamiseen, joita voi soveltaa pentukursseja vetäessä sekä tulevaisuudessa omalle pennulle.

Torstaina olin Retun kanssa Riitan ryhmässä ja tehtiin alkuun kokeenomaisesti 4 omavalintaista liikettä. Valitsin melko helppoja liikkeitä (liikkestä seisominen, luoksetulo (ALO), liikkeestä maahanmeno ja seuraaminen), jotta saataisiin onnistumisia ja pääsisin palkkaamaan hyvästä seuraamisesta. Olin jo etukäteen kertonut Riitalle meidän nykyisestä haukkumisongelmasta ja no, Retuhan pisti parastaan eli haukkui enemmän kuin ikinä!:P Eipähän ainakaan jäänyt epäselväksi, mikä se meidän ongelma oli.. Saatiin hyvä vinkki tohon haukkumiseen eli vapautuksen jälkeen koiran kehuminen ja peruuttaminen ja jos on hiljaa niin sitten vasta lelu esiin. Jos ääntelee, niin huomautus, uudestaan töihin ja uusi yritys vapautuksen jälkeen. Eli vain hiljaisuudesta palkitaan. Tätä lähdetään nyt kokeilemaan. Lisäksi vihjesanojen käyttöä voisi lisätä, jotta koira tietäisi mitä ollaan seuraavaksi tekemässä ja siten stressitaso voisi laskea. Riitta myös kehoitti harjoittelemaan kehääntuloa omana "liikkeenä", jotta siitä tulisi sujuva ja aina samalla tavoin (niin kokeissa kuin treeneissäkin) toimiva kokonaisuus. Jäävät liikkeet sujui ihan ok, joskin maahanmeno oli omasta silmänurkasta katsottuna liian liukuva, mutta muuten ok. Luoksetulo oli hyvävauhtinen, mutta perusasento jäi vinoksi. Seuraaminen oli sitten jotain aika kamalaa, eli väljää ja huonovireistä, vasta usean käännöksen jälkeen koira alkoi keskittyä hommaan ja pääsin palkkaamaan. Tehtiin vielä luoksetulon pysäytystä, ensin kiertoleikillä pysäyttämällä ja sitten kokonaisena liikkeenä. Ei siis olla koskaan otettu luoksetuloa pysäytyksellä, joten vähän mietitytti mitä koiraa tekee ja eihän se sitä tajunnut eli pitkäksi venyi pysähdys. Uusintatoistoilla tehtiin vähän lyhyemmältä matkalta ja niin, että lelu lensi heti pysäytyksestä. Viimeinen toisto oli jo tosi hyvä, tuota pitää vaan lähteä nyt rakentamaan kunnolla. Loppuun Riitta katsoi vielä meidän kaukot ja istumaan nouseminen toimii lähietäisyydeltä, mutta ei vielä etäämpää. Kuitenkin välimatkaa pitäisi lähteä kasvattamaan ja samoin alkaa tehdä liikettä koemaisempana eli koira maahan, siirtyminen koiran eteen, käskytys istumaan ja vapautus, välillä maahan-istu-maahan sarjana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti